Що треба знати про ковбасні оболонки?
Чому один і той же продукт продається відразу в декількох видах оболонок, яка їхня специфіка? І в чому інтерес продавця і споживача?
Потреба в оболонках
Великий попит на м’ясні вироби потребує від фахівців розробки інших видів оболонок, крім натуральної. Продукція стала дешевше, довше зберігається, але при цьому залишає свої смакові властивості.
В результаті з’явилися різні види штучної білкової і поліамідної оболонок, які значно змінили вигляд торгівлі м’ясними виробами.
Існує 3 види ковбасних оболонок:
Натуральні;
Штучні з натуральних матеріалів;
Поліамідні.
Натуральні
Для виготовлення натуральних оболонок використовується кишкова сировина домашніх тварин. Найпопулярніші з них – свинячі, яловичі і баранячі. Такі оболонки їстівні.
Штучні з натуральних матеріалів
До їх складу входять білкові речовини з волокон сполучних тканин або елементи рослинних клітин.
Поліамідні
Складові елементи таких оболонок: поліпропілен, поліамід та інші полімерні сполуки. Також вони називаються бар’єрними.
Вимоги до оболонок
Незалежно від типу якісна ковбасна оболонка повинна мати наступні характеристики:
Волого-і термостійкість;
Певною мірою газо- і паронепроницаемость;
Еластичність і стійкість до механічних пошкоджень;
Відповідність підвищеним гігієнічним нормам;
Стійкість до дії бактерій;
Рівномірність діаметру.
Спираючись на згадані вище властивості оболонки можна сказати, що один і той же фарш, наповнений в різні види оболонки, дає різні продукти. Відрізняються вони тим, що орієнтовані на різний бюджет і смакові переваги споживачів. Тому асортимент ковбасних виробів різноманітний.